Jak chutná pravá Srí Lanka? Expedice za kořením a čajem.

S batohy plnými očekávání jsme se vydali na měsíční cestu po Srí Lance. Cílem naší výpravy bylo nejen prozkoumat tajemství místního čaje a koření, ale také najít inspiraci pro nové směsi TOMCHAi a potenciální dodavatele, se kterými bychom napřímo spolupracovali a mohli tak vám, našim zákazníkům, přinášet to nejlepší z nejlepšího. Nakonec jsme v této krásné zemi nalezli nejen to, ale ještě mnohem víc – spoustu hodnotných mezilidských setkání, příběhů a moudrosti.

V článku najdeš nejen střípky z našeho putování, ale také zajímavosti a informace o koření, které jsme měli možnost na vlastní kůži prozkoumat, a které už je (a nebo teprve bude) součástí našich produktů.

Dobrodružství začíná

Po příletu do Kolomba (největšího města Srí Lanky) jsme se okamžitě nechali vtáhnout do místní exotické kultury. Navštívili jsme tržiště plné barev a vůní, kde jsme ochutnali první královský kokos (odrůda King Coconut typická pro Srí Lanku) a seznámili se se Supunem, naším prvním couchsurfing hostitelem. Večer plný příběhů a chutí nám otevřel dveře do světa Srí Lanky tím nejlepším možným způsobem.

V Hloubi Srí Lanky: Poznávání Koření

Cesta nás díky doporučení zavedla k Sashi, ajurvédské i klasické lékařce, která nám odhalila skutečné bohatství místního koření. To je totiž doslova jejím každodenním chlebem. Nejen, že o něm věděla všechno, ale její rodina s ním také obchodovala. Ocitli jsme se tak přímo u zdroje úžasné skořice, pepře, kardamomu, zázvoru, vanilky nebo muškátového oříšku.

Čím si okořenit život?

Pepř

Pepřovníky jsou visící vinné révy a pepř se získává sušením nezralých plodů této rostliny. Černý, bílý a zelený pepř jsou různé formy téhož plodu, lišící se stupněm zralosti a způsobem zpracování. Ajurvéda uznává pepř za koření, které může stimulovat trávicí oheň (Agni) a pomáhat při digestivních problémech. Pepř má také schopnost čistit dýchací cesty a je používán při léčbě kašle a chřipky. Jeho ostré vlastnosti mohou prohřát tělo a podporovat detoxikaci.

Kde si ho vychutnat: ve směsích Assam a Honeybush – CHAi MASALA

Kardamom

Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rodu Elettaria a Amomum v rodině zázvorovitých. V ajurvédě je oceňován pro své balancující účinky působící na všechny tři dóši (vátha, pitta, kapha). Podporuje trávení, pomáhá odstraňovat toxiny z těla a čistí močový systém. Jeho osvěžující vůně a chuť může také pomáhat při boji s špatným dechem.

Kde si ho vychutnat: ve všech 3 směsích TOMCHAi

Zázvor

Jedná se o kořen rostliny Zingiber officinale. Je známý jako „univerzální lék“ díky svým protizánětlivým a analgetickým vlastnostem. Používá se k léčbě různých zažívacích problémů, od nevolnosti po nadýmání. Zázvor také podporuje cirkulaci a může pomoci zahřát tělo a zmírnit bolesti spojené s artritidou.

Kde si ho vychutnat: ve směsích Assam a Honeybush – CHAi MASALA

Vanilka

Pochází z orchidejí rodu Vanilla, přičemž komerčně nejvíce využívaný druh je Vanilla planifolia. Vanilkové lusky se sklízejí nezralé a následně procházejí dlouhým a pracným procesem fermentace a sušení, který může za jejich charakteristické aroma. Ajurvéda využívá vanilku pro její uklidňující účinky na mysl a nervový systém. Je považována za afrodiziakum, které může podporovat emoční rovnováhu a pohodu. Je také používána k harmonizaci trávicího systému a může pomoci při problémech jako je nadýmání a křeče.

Kde si ho vychutnat: ve směsi Darjeeling – GOOD ViBES

Muškátový oříšek

Získává se z plodu muškátovníku pravého (Myristica fragrans). Muškátový oříšek a jeho obal, nazývaný macis, se používají jako koření pro jejich bohatou, pikantní chuť. Vysloužil si reputaci za schopnost zklidnit a zrelaxovat mysl. Je doporučován pro lepší spánek a může pomáhat při trávicích problémech a bolestech. Dále se mu připisují antiseptické vlastnosti, které mohou pomoci při detoxikaci těla.

Kde si ho vychutnat: již brzy v naší chystané novince, podzimní směsi!

Příběhy bílého čaje a skořicových svitků

Zážitky a setkání následujících několika dní nás hodně silně chytly za srdce. Strávili jsme je v Horaně, kde se s námi přátelé Kasun a TJ podělili o svůj nádherný domov uprostřed lesů a plantáží. Tyto dny nás přivedly ještě blíže k místní přírodě a ukázaly nám, jak silně je život na Srí Lance spjat s rodinnými rituály.

Měli jsme možnost nahlédnout pod pokličku čajových plantáží a procesu sušení vlastního bílého čaje. Kasun nás také zasvětil do tajů skořice, ukázal nám, jak se zpracovává skořicová kůra na dobře známé svitky (to jsme zdokumentovali na našich sociálních sítích). Tyto zkušenosti pro nás byly více než jen vzdělávání o čaji a koření – byly to momenty plné sdílení a vzájemného učení.

Skořice

Skořice je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších koření na světě. Získává se z vnitřní kůry stromů rodu Cinnamomum, a to tak, že se nejprve sešrábe tenká vnější vrstva kůry a poté se terpve opatrně oddělí vnitřní vrstva, která se nakonec roluje do charakteristických svitků. Ajurvéda považuje skořici za mocné koření, které má schopnost zlepšit trávení a absorpci živin, zahřát tělo a podporovat oběhový systém. Skořice je také ceněna za své protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, což ji činí užitečnou při léčbě nachlazení a kašle. Navíc pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Kde si ho vychutnat: ve směsích Assam a Honeybush – CHAi MASALA

Čaj

Nápoj připravovaný z lístků čajovníku (Camellia sinensis). Čajovník se pěstuje na rozsáhlých plantážích a lístky se sklízí ručně nebo strojově. Po sklizni procházejí různými procesy zpracování, které určují typ čaje – zelený, černý, bílý či oolong. Čaj je známý svým obsahem antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály, a jeho konzumace může přinášet řadu zdravotních benefitů, včetně podpory srdce a zlepšení mentálních funkcí.

Kde si ho vychutnat: ve směsích Assam – CHAi MASALA a Darjeeling – GOOD ViBES

Chuťové objevy a inspirace

Každý den přinášel nějaké nové poznání a dobrodružství. Od degustace čajů v Labookellie, přes objev nového koření Sarsaparilla v ajurvédských čajových směsích, až po úchvatné výšlapy a setkání s divokou přírodou. Přesun do nejvyšší srílanské oblasti – a také té nejvyhlášenější z hlediska pěstování čaje –  Nuwara Eliya, nám přinesl příležitost nahlédnout do světa čajů a koření pěkně do hloubky s Denizem, jehož rodina se čajem zabývá už po generace. Navštívili jsme také větší i menší čajové “továrny”, které nám ukázaly, jak vše probíhá ve velkém měřítku.

Domů s kufrem plným čaje 

Konečně jsme měli čas se trochu zastavit, zpracovat naše zážitky a popřemýšlet o budoucích dodavatelích. Vybrali jsme také ten nejlepší černý čaj z oblasti Nuwara Eliya pro limitovanou edici TOMCHAi, kterým jsme naše batohy nacpali k praskutí. Vešlo se ho 20 kg a my hýřili nadšením.  

Tato cesta byla pro nás více než jen objevování koření a čaje. Byla to cesta za pochopením, jak hluboce jsou tyto přírodní dary propojeny s každodenním životem lidí na Srí Lance, a jak mohou obohatit životy nás tady, v Česku. Rádi bychom tuto moudrost a lásku k přírodě sdíleli s tebou prostřednictvím našich směsí pro přípravu lahodných a zdravých nápojů – protože každý doušek TOMCHAi je příběhem.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *