Kombucha: Pravda a mýty o fermentovaném čajovém nápoji

Kombucha, (chybně) označovaná také jako „čajová houba“, je fermentovaný nápoj vyrobený obvykle z černého nebo zeleného čaje, cukru, bakterií a kvasinek. V posledních letech zažil obrovský boom a obrození a není snad člověka, který by ho neznal. Čím dál tím více lidí zahořelo vášní k domácímu kvašení a fronty na namnožené kombuchové “placky” a “startéry” jsou dlouhé. Šikovní marketéři také kolem kombuchy dokázali postavit obrovské kampaně, které ji pasovaly do role téměř zázračného nápoje, který působí nejen jako detoxikační a hubnoucí kúra, ale třeba i pomůže zbavit se závislosti na alkoholu. Jak je to ale doopravdy? Protože máme kombuchu sami rádi a dokonce ji sezónně můžete koupit i na našem stánku na akcích, rozhodli jsme se sepsat základní fakta a možná taky vyvrátit pár mýtů.

Co je to kombucha?

Kombucha je fermentovaný čajový nápoj, který vzniká díky symbiotické kultuře bakterií a kvasinek (SCOBY = symbiotic culture of bacterias and yeasts). Tento proces fermentace přeměňuje cukr na organické kyseliny, vitamíny a probiotika, což dává nápoji jeho charakteristickou chuť.

Kombucha tedy není houba, jak se o ní často mluví, nýbrž společenství mikroorganismů. Jednodušším jazykem, jedná se vlastně o celulózu, tedy podobný materiál, jako například papírový kapesník. Můžeme ji trhat nebo řezat zcela bez obav. 🙂

Historie a původ kombuchy

Kombucha má dlouhou historii, která sahá pravděpodobně tisíce let zpět do starověké Číny, kde byla nazývána „Elixírem nesmrtelnosti“. Odtud se její popularita rozšířila do Ruska, Japonska a nakonec i do západního světa. V každé kultuře, kde byla kombucha popíjena, byla ceněna pro své léčivé vlastnosti. Pravdou ale je, že i to je z hlediska doložených faktů spíše jen mýtus. Zdroje, které hovoří o jejím původu, se v letopočtech různí o staletí až tisíciletí. Ať už ji ale používali čínští císaři pro nesmrtelnost nebo japonské geishy pro krásu, je zřejmé, že odnepaměti byla oblíbeným nápojem.

Zdravotní přínosy kombuchy

Právě různé blahodárné až zdravotní účinky kombuchy patří do pomyslné šedé zóny. Můžeme se dočíst ledacos, nicméně důvěryhodných studií, které by jakékoli konkrétní účinky dokazovaly, není příliš velké množství (ačkoli výrobci jich mají v rukávu dost). Kombucha díky procesu fermentace prokazatelně obsahuje látky, které působí blahodárně. To, že střeva jsou centrem naší imunity, je dnes už poměrně známý fakt. Vše, co je pomáhá udržovat v harmonii a zlepšuje jejich kondici, můžeme po právu považovat za blahodárné. Kombucha vytváří organické kyseliny a probiotické kvasnice a bakterie, které ovlivňují fungování našich střev a tedy i potlačování patogenní bakterií. Pak už jen záleží, v jakém množství jsou v dané várce skutečně přítomné a jak na ně naše tělo reaguje.

Proto považujeme vždy stejně za nejlepší východisko řídit se selským rozumem, intuicí a vlastním tělem. Pokud cítíš, že ti popíjení kombuchy dělá opravdu dobře, pokračuj v tom. Jestli ti naopak tělo říká, že každodenní pití asi nebude to pravé ořechové, poslechni ho. Jednomu totiž může například ekzém zlepšit, druhému zhoršit. Příležitostným kombuchovým “drinkem” ale určitě nic nezkazíš a možná i ty propadneš jejímu kouzlu. Doba totiž pokročila a narozdíl od pár unylých a pořádně octových variant z devadesátek, dnes je různých příchutí a kombinací nepočítaně, od sladších až po pořádné “dryáky”. Někomu tak kombucha opravdu může pomoci například nahradit jiné, méně zdravé návyky (zlozvyky) zvykem novým – kombuchovým. 

Zde jsou nejčastěji uváděné benefity kombuchy:

  • Podpora trávení
  • Detoxikace těla
  • Zlepšení imunity
  • Zvýšení energie
  • Podpora zdraví kloubů

Jak si vyrobit kombuchu doma

Výroba kombuchy doma je teoreticky velice jednoduchá a vyžaduje jen několik základních ingrediencí a trochu trpělivosti. V praxi je to však velká alchymie a aby ti skutečně prospívala a hlavně skvěle a vyváženě chutnala, je k tomu zapotřebí jedna hlavní ingredience, která se narozdíl od cukru jen tak koupit nedá. Je to vášeň a láska k činnosti. Ostatně, sami to dobře známe. Kdybychom nemilovali čaj a koření, těžko bychom mohli ve velkém dělat tu nejlepší (podle nás a dost často i podle vás, zákazníků 🙂) masalu široko daleko.

Základní postup domácí výroby kombuchy

Ingredience: černý nebo zelený čaj, cukr, voda a SCOBY

Příprava čaje: Uvař čaj a přidej cukr, nech vychladnout na pokojovou teplotu

Fermentace: Přidej SCOBY do čaje a nech nápoj fermentovat při pokojové teplotě 3-7 dní.

Sklenice: Po fermentaci přelij kombuchu do sklenic a můžeš přidat ovoce nebo bylinky pro druhou fermentaci a ochucení.

A co správné poměry, množství cukru, vody, čaje…? Jak jsme zmiňovali, je to poměrně alchymie. Můžeš experimentovat a zkoušet, co funguje a co ne a ty ideální poměry ve svých domácích podmínkách si najít sám/sama. Jestli bys rád/a instantní dobrý výsledek, můžeš se inspirovat kombuchovou kalkulačkou (nebo recepty), kterou najdeš na internetu.

Jak dlouho kombucha vydrží?

Dokud ji nevypiješ (nebo, v tom nejhorším případě, dokud ti nevymaluje lednici 🙂). Domácí kombucha může být skladována v lednici až několik týdnů. Chuť nápoje se může měnit s časem, ale obecně platí, že dobře skladovaná kombucha vydrží dlouho. Pokud děláš druhou fermentaci a tudíž tvoje kombucha perlí, nedoporučujeme skladovat ji dlouho ve skleněných lahvích, obzvláště v pokojové teplotě.

Je v kombuše alkohol?

Jednoduchá odpověď: Ano, je. 

Složitější odpověď: Proces fermentace vytváří mimo jiné také alkoholové kvasinky a bakterie, přinejmenším stopové množství. Nicméně pokud nepodrobíš konkrétní vzorek laboratornímu rozboru, nikdy přesně nevíš, co piješ. To jsi možná nechtěl/a slyšet, ale je to tak. Pokud děláš jen první fermentaci, alkoholu bude v kombuše pravděpodobně jen nepatrné stopové množství a nijak ho nepocítíš. Jestli ale jedeš bomby s ovocem a fermentuješ dlouho, dost možná už v podobě kombuchy popíjíš něco jako pivní “desítku”.

Tipy pro skvělou chuť kombuchy

Neboj se experimentovat s různými příchutěmi kombuchy. Přidávej ovoce, bylinky nebo koření během druhé fermentace pro unikátní chuťové zážitky. Populární příchutě jsou třeba zázvor, citron, maliny, borůvky nebo máta. Skvěle chutná taky třeba ananas, mango. Na zimu se zase skvěle hodí příchutě ala “svařák” nebo “štrůdl”, kterých lze docílit přidáním jablka či pomeranče a koření. Zkus klidně přisypat dvě lžičky TOMCHAi směsi na masalu.

Náš “tajný” tip: Kombucha chutná nejlépe vychlazená ze skleničky na víno či koktejl. 😉

Disclaimer: Ačkoli některé pasáže článku mohou vůči účinkům kombuchy vyznívat skepticky, je to dáno naší snahou o objektivní přístup a opatrností ohledně dostatečně nepodložených prohlášení. Sami nicméně kombuchu milujeme a podporujeme. Takže kombuše zdar!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *